FOTOS: El Grup de Danses Baladre i Assun Navarro: premis Joan Valls 09-03-2019
WWW.BALADRE.COM
EL GRUP DE DANSES DEL POBLE DE MURO - DES DE 1979
L’Associació Cultural “Pont Folk” està realitzant aquest projecte musical des de l’any 2007. L’objectiu és fer una difusió del nostre extens patrimoni musical. Malauradament si no és per iniciatives d’aquest tipus, no arribaria als nostres fills i filles i, entenem que és important conèixer la nostra música com a signes d’identitat del nostre poble. Projecte musical: Cada any fem una orquestra amb els instruments que els alumnes ens porten des de les diferents escoles de música a què pertanyen (Conservatori, Banda, Escoles de Música Tradicional, etc.). A l’orquestra hi apareixen l’acordió, guitarra, dolçaines i tabals, junts a altres instruments de vent, metall, corda i percussió.
Cada edició la dediquem a un tema. Els mestres de música preparen per grups d’instruments durant tota la setmana, una suite de 25 minuts. Paral·lelament, organitzen unes formacions en què aprenen un repertori de Ball de Plaça. Finalment, el dissabte de vesprada, com a cloenda, interpreten la suite i a continuació, fan ballar a pares, mares i públic assistent.
Activitats: A banda del temps dedicat a la música, tots els dies anem a la piscina, també tenim monitors de temps lliure per organitzar-los activitats lúdiques amb un ambient de convivència i amistat. Tots els anys organitzem uns taller en els quals ens visiten cantants i grups referents en la nostra música en valencià, que expliquen als alumnes la seua biografia, treball i anècdotes.
FES CLICK PER A MÉS INFORMACIÓ
Impartides per Ximo Caffarena a l’Ermita de Sant Vicent d’Agullent (Vall d’Albaida).
Els dies: 12 i 13 d’abril 2014
Baladre actua a Agullent en les seues «Festes del Miracle» el dissabte 31 d’agost de 2013 a les 20’30 h.
En esta ocasió el nostre grup Baladre representa una vegada més l’espectacle: “Ronda de Fadrins”, en la nit de balls i danses a la fresca de la Font Jordana d’Agullent, en les seues Festes del Miracle que van del dia 27 d’agost al 8 de setembre.
El nostre espectacle: “Ronda de Fadrins”, fou estrenat per primera vegada a Turballos en les seues festes patronals el 18 de setembre de 2011, i que també varem portar a altres pobles de les nostres comarques, com és el cas d’Agullent.:
Guió de l’espectacle:
Ronda de Fadrins: Es un espectacle al voltant de les tradicionals rondes de fadrins davall de les balconades on es rondava a les xiques fadrines.
Reportatge emés el 04/12/05 al programa «Arrels» de Punt2-RTVV. Entrevista amb el grup de folk valencià durant una actuació al poble de Carrícola (La Vall d’Albaida).
Ací podreu vore el reportatge en vídeo de la xarrada-concert de Fermín Pardo sobre «La jota i el cant de l’u a les comarques valencianes» que es va fer el passat 27 de juny al pati del Centre Cultural La Beneficència, organitzat pel Museu Valencià d’Etnologia dins d’una jornada baix el lema de La música tradicional valenciana i els instruments populars.
Abans d’esta activitat, la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València va presentar el seu fullet de recent edició Els instruments populars, dissenyat per Lena Hesse, ex alumna Erasmus de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, entitat amb la que la UNL té un conveni de col·laboració.
Fermín Pardo va parlar sobre les diverses varietats dels estils musicals tradicionals (principalment la jota i el fandango o l’u) i ell mateix va cantar-los i tocar-los a la guitarra amb la participació dels cantadors Jorge Cobos, Toni Navarro Violí, Pep Gimeno Botifarra, Àlex Torres, Pere Gumbau, les cantadores Amparo Rúbio i Maria Pilar Garcia i, entre altres, els músics Vicent Carrasco (guitarró i coordinador), Juan Escrich (guitarra), José Vicente Escuder (llaüt) i el grup de músics de Requena que acompanyen a Fermín Pardo.
L’acte va omplir de gent el pati lateral de la Beneficència, on es va disfrutar del bon ambient que es pot vore al vídeo. Fermín Pardo, estudiós del folklore valencià i que compta amb molts seguidors entre els aficionats a la música i la dansa popular, amb el gran grup de sonadors i cantadors que va comboiar, va aconseguir organitzar un acte de gran interés i amenitat. Els responsables del Museu Valencià d’Etnologia, donada la bona acceptació per part del públic, ja pensen en quina altra jornada d’este estil organitzaran al voltant del proper mes.
A l’acte també van participar els cantadors Jorge Cobos, Toni Navarro Violí, Pep Gimeno Botifarra, Àlex Torres, Pere Gumbau i les cantadores Amparo Rúbio i Maria Pilar Garcia. Entre els músics hi havia Vicent Carrasco (coordinador dels músics), Juan Escrich (guitarra), José Vicente Escuder (llaüt) i el grup de músics de Requena que acompanyen a Fermín Pardo.
Folksona és un campament musical per a xiquets i xiquetes, que està promogut per una colla d’inquiets i apassionats de la cultura tradicional valenciana i, en especial, per la música. L’objectiu és oferir als joves un espai de creixement que els faça viure el que mai viuran en un conservatori de música i, de passada, canalitzar noves generacions de músics vinculats a la música folk valenciana.
Un any més, Folksona s’ha fet a Agullent i ens ha delectat amb una actuació conjunta, de la colònia de música folk per a joves intèrprets, que han estat tota la setmana a l’ermita compartint uns dies amb nosaltres i el mític grup «AL TALL«. Moltes gràcies a tots.
El dissabte dia 29 de juny varem estar estarem a Agullent per a col·laborar amb l’Orquestra de les Colònies de Música Folk per a Joves Intèrprets, Folksona 2013. Enguany vam tocar la suite «Els besnéts del Tio Canya», composició formada per un recull de cançons d’Al Tall i amb el que vam acompanyar a aquests grans músics. Tot un honor poder compartir escenari amb l’història viva de la música valenciana i amb un futur que de bén segur arreplegarà el seu relleu.
MÉS INFORMACIÓ A: http://folksona.blogspot.com.es/
XAVIER «EL COIXO» – FOLKSONA 2013 i AL TALLInterpretació de Xavier «El Coixo» durant la cloenda de les colònies Folk Sona 2013 i acompanyats dels components d’Al Tall i la colla de dolçainers La Xafigà, de Muro.